Temele Congresului

Ingrijiri Centrate pe Pacient in Medicina de Familie
Abordari Preventive & Clinice, Politici de Sanatate & Etica

Cel de al 8-lea Congres National de Medicina de Familie din Romania, are ca tema principala Ingrijirile de Sanatate Centrate pe Pacient, concept care abordeaza practica medicala dintr-o noua perspectiva, incluzand pe langa dimensiunea biomedicala a profesiei de medic si dimensiunea psiho-sociala a profesiei noastre, permitand individualizarea recomandarilor terapeutice nevoilor biologice, psihologice si sociale ale pacientilor nostri. In cadrul Congresului, tema generala va fi particularizata pe temele grupurilor de lucru ale Societatii Nationale de Medicina de Familie, abordand: afectiunile cronice cardiace, digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritie si sanatate mentala, sanatatea copilului, sanatatea reproducerii sau introducerea unor tehnici inovatoare in medicina de familie, precum ecografia. Se va pune accent si pe serviciile preventive (vaccinari, consiliere). Tema principala a Congresului va fi dezvoltata dupa cum urmeaza, in:

1. Modele inovative de coordonare si integrare a ingrijirilor medicale in medicina de familie;

(a) Modele inovative de organizare a praxisurilor de medicina de familie
(b) Abordari clinice centrate pe pacient in patologia cronica in medicina de familie: afectiuni cardiace, digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritive, sanatate mentala
(c) Abordari preventive centrate pe pacient (vaccinare, consiliere, etc)
(d) Continuitatea asistentei medicale in medicina de familie (organizarea si functionarea centrelor de permanenta in medicina de familie)

2. Etica ingrijirilor pacientilor cu boli cronice si a politicilor de sanatate si acccesul pacientilor cu boli cronice la serviciile de Medicina de Familie;
3. Relatia Medic-Pacient si comunicare in medicina de familie: ingrijiri cronice (afectiuni cardiace digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritive, sanatate mentala) si preventive (vaccinari, consiliere etc).
4. Responsabilitatea pacientului pentru propria sanatate si responsabilitatea profesionala in ingrijirile cronice si preventive din medicina de familie.