Informatii despre Iasi

La Iasi, fiecare piatra vorbeste de trecut, din fiecare zid razbate istorie si fiecare straduta aminteste de mari iubiri. Iasul este orasul celor sapte coline, este orasul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana si al primului muzeu literar memorial. De aceea, se poate spune despre Iasi ca este un veritabil muzeu national, prin comorile istorice si de arta pe care le detine.

Daca vrei sa faci o plimbare, locul cel mai potrivit este Parcul Copou. Aleile sale lungi gazduiesc busturile marilor scriitori romani. Punctul culminant este teiul lui Eminescu, locul unde poetul venea sa scrie, iar legenda spune ca acesta era pomul pe care il canta in poeziile sale. Teiul cu imensa sa coroana, protejeaza bostul lui Mihai Eminescu si placa de marmura pe care sta asternuta poezia “Dorinta”. Chiar in fata teiului, de cealalta parte a cararii, se odihneste soclul bunului prieten al lui Eminescu, scriitorul Ion Creanga.

Incarcat de istorie, dar reprezentand mai cu seama o zona de interes cultural intens, pentru ca plimbandu-te pe strazile din Iasi, la orice pas dai de momumentul lui Cuza, bustul lui Eminescu, fotografii ale oamenilor de cultura.

Asezare de legenda, Iasul este un nume ce emotioneaza chiar si prin simpla rostire a acestui cuvant si pentru faptul ca este un simbol cultural-istoric. Nu este singurul lucru care concura la frumusetea acestui nume, asezarea pe cele sapte coline a indemnat pe multi sa-l asemene cu orasul etern – Roma. La toate acestea, priceperea omului a atins de multe ori sublimul prin zidirile invesmantate in broderii de piatra ale Trei Ierarhilor, ale bisericii Golia, Palatul Culturii, Teatrul National, dar si alte monumente care constituie dovada maretiei Iasului.

Prin trecutul si prezentul sau Iasul apartine tuturor romanilor. Iasul nu este o asezare oarecare, este un oras muzeu, nu numai ca centru universitar, dar mai ales prin valorile cultural istorice pe care le incorporeaza.

Iasul poate fi considerat un fel de Mecca a romanilor. Nu intamplator, marele istoric, Nicolae Iorga, isi exprima nedumerirea cum ca „sunt romani care n-au fost niciodata in Iasi, desi n-ar trebui sa fie niciunul, caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu intelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde dupa cuviinta de spiritul trecutului nostru care traieste in acest loc mai viu si mai bogat decat oriunde aiurea”.