Temele editiei

Tema centrala a Conferintei: Medicina de familie – abordare holistica, centrata pe pacient

Curs pre-Conferinta creditat cu 4 ore EMC: Insuficienta cardiaca in practica MF

Temele Conferintei :

I. Abilitati clinice aplicate in contexul specificului medicinei de familie

Abordarea centrata pe pacient, specifica practicii medicinei de familie, necesita cunostinte complexe, multidisciplinare si dezvoltarea de abilitati care sa permita abordarea holistica a pacientului. Probleme de patologie diversa vor fi prezentate din prisma elementelor esentiale, specifice medicinei de familie si din perspectiva echipei multidisciplinare.

II. Abilitati de comunicare

Comunicarea eficienta este un punct cheie al calitatii actului medical. Principii si instrumente ale comunicarii vor fi abordate de medici dar si de specialisti in comunicare, precum si psihologi.

III. Aspecte epidemiologice actuale cu frecventa crescuta in practica medicului de familie
Datele epidemiologice sunt atat surse, cat si mijloace de informare in demersul diagnostic. Valoarea acestora este importanta si pentru actiunile de preventie. Cunoasterea si utilizarea datelor epidemiologice, actualizate prin valoarea diagnostica si prognostica, ofera un plus de eficienta echipei multidisciplinare, in cadrul careia pozitia centrala o reprezinta medicul de familie.

IV. Aspecte etice, profesionale si legislative in practica medicului de familie
Dificultatile evidentiate in managementul cabinetului de medicina de familie vizeaza o multitudine de aspecte legislative, dar si deontologice si etice. Relatii armonioase in echipa medicala, cu pacientii, dar si cu diferitele foruri si organizatii ale comunitatii sunt obiective importante in medicina de familie. Sunt invitate prezentari centrate pe problematica eticii activitatii medicale, a legislatiei cu care interfera activitatea medicului de familie si propuneri de eficientizare a managementului cabinetului de medicina de familie. Un mijloc important de crestere a valorizarii medicinei de familie il putem avea din noi strategii organizationale, pe care le asteptam spre prezentare si dezbatere in aceasta sectiune.

Eveniment creditat cu 18 ore de Educatie Medicala Continua de Colegiul Medicilor din Romania.